2022-03-04 09:59:42
Programul NOUA CASĂ 2022, care oferă românilor acces la locuințe moderne, stimulându-se în același timp si șectorul construcțiilor, devine operațional astăzi, cu un plafon de garantare pentru anul 2022 aprobat de Guvernul României la valoarea de 1.5 miliarde de lei.
Dosarele primilor beneficiari pot fi încărcate în aplicația programului începând cu ora 10, iar persoanele eligibile care doresc să se înscrie în program pot gasi informații suplimentare privind condițiile de participare, documentele solicitate și modul de accesare a programului în Ghidul Noua Casă, disponibil pe pe site-ul www.fngcimm.ro.
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a alocat deja plafoanele anuale ale garanțiilor celor 14 bănci participante în program BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Alpha Bank. Plafoanele au fost alocate în funcție de ponderea garanțiilor acordate de către fiecare finanțator în anul precedent.
Programul NOUA CASĂ rămâne cel mai avantajos produs de creditare ipotecară disponibil pe piața românească, prin avansul minim solicitat, dobânda redusă- IRCC plus maxim 2% și acordarerea garanției în nume și cont stat în procent de până la 60% din valoarea imobilului, 3 din 4 credite ipotecare din totalul creditelor acordate de către sistemul bancar fiind aprobate prin acest program.
De la
lansarea Programului, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2021, au
fost acordate 321.073 garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 29,90
miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de 50 mld lei. În anul 2021, au
fost acordate în total 11.858 garanţii în valoare totală de 1,52 mld.lei, cu o valoare a creditelor de circa 2,9
mld. lei și 3.779 promisiuni de garantare, în valoare totală de
0,55 miliarde lei.